^Powrót na górę
logo
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
  
  
  

Ostatnie Wydarzenia

 

DZIEŃ CZEKOLADY
w naszym przedszkolu

Czekolada ma swoją długą historię. Na początku nie była jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań i deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni też jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów. Dzisiejsza postać czekolady pojawiła się w Europie w XVI wieku, a jej popularność na dworach wzrosła dopiero sto lat później. Wtedy też produkowano czekoladę na skalę przemysłową, wykorzystując cukier i formując słodki kruszec w fantazyjne kształty. To zasługa nadwornego mistrza kuchni Ludwika XIII o nazwisku Pralin. Na jego cześć słodkie, rozpływające się w ustach czekoladowe cukierki nazwano pralinami. Przede wszystkim czekolada jest wykorzystywana w cukiernictwie przy wyrobie wszelkich deserów. Możemy z niej robić ciasta, musy czy chociażby lody. Jest też niezastąpionym składnikiem różnego rodzaju posypek i dekoracji słodkich wyrobów. Ale pewnie niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że gorzka czekolada w postaci gęstego sosu może również pasować do różnego rodzajów mięs: wieprzowiny czy drobiu. Po jaką czekoladę sięgać, gdy chcemy przyrządzić z niej na przykład sos? Przede wszystkim - po dobrą jakościowo - im wyższa zawartość kakao, tym lepiej. Wybierajmy też te, bez smakowych dodatków.

     Słodkie czekoladowe święto obchodziły także wszystkie przedszkolaki w naszym przedszkolu. Aktywności podjęliśmy naprawdę wiele... Grupy "Sowy" i "Wiewiórki" przyszły ubrane w kolorze białym i brązowym. Wysłuchały wiersza D. Wawiłow pt. "Zapach czekolady", następnie wielozmysłowo poznawały właściwości czekolady, bawiły się przy piosence Gummy Bear pt. "Czekolada", zastanawiały się jakie produkty żywnościowe są zdrowe, a jakich należy unikać. Dzieci dowiedziały się także jak powstaje czekolada oraz wysłuchały opowiadania R. Stachowicz pt. "Czekoladowa złość Krzysia". Na koniec delektowali się pysznymi owocami w płynnej czekoladzie. Grupa starsza "Pszczółki" i najmłodsza "Misie" także zaznajomiły się z wiedzą, gdzie rośnie i jak wygląda drzewko kakaowca i jak przebiega proces, którego finalnym efektem jest tabliczka czekolady. Wybrały się również w podróż z Tosią do Belize, aby prześledzić dokładnie przebieg powstawania czekolady. Wirtualnie wybraliśmy się do fabryki czekolady. Tańczyliśmy do piosenki pt. "Czekolada". Na koniec zajęć "Misie" upiekły przepyszne muffiny czekoladowe, a "Pszczółki" zajadały się owocami i piankami, które maczały w czekoladowym fondue.

     Trzeba przyznać, że wszystkie przedszkolaki smakowicie się bawiły, a poza dobrą zabawą, dzięki wysokiej zawartości flawonoidów - czekolada - poprawiła kondycję naszego układu krwionośnego, wpłynęła pozytywnie na pracę mózgu, wspomogła pracę nerek, i co najważniejsze, poprawiła wszystkim humor!

                                                                   Anna Szmajduch


 

                                                                                                         
Copyright © 2013 Przedszkole nr 2 Goczałkowice-Zdrój